Stand Up

Get it?!

Kaj potrebujemo za dober stand up nastop? To so prave sestavine, ki so nujne, da bo nastop res dober.

Prva potrebna sestavina je ODER. Ta sestavina sicer ni življenskega pomena, a je dobra zato, ker postavi nastopajočega višje od gledalcev, s čimer dobi nastopajoči občutek nadvlade (ve se, kdo je tu šef!) in pa dober pregled nad občinstvom (če on vidi občinstvo, je velika verjetnost, da tudi občinstvo vidi njega). Dobro je, če je oder dovolj velik, da nastopajočemu ni treba stati na eni nogi in dovolj stabilen, da se nastopajoči med nastopom ne pelje z njim vred okoli po prostoru (to je kljub vsemu le stand up in ne cirkus).

Druga sestavina, brez katere ne gre, je LUČ, reflektor, svetloba pač, ki nastopajočega osveljuje. Brez luči bi imelo občinstvo občutek, da posluša radisko igro. Podoben učinek povzroči tudi preveč luči, usmerjene nastopajočemu direktno v oči, le da ima v tem primeru nastopajoči občutek, da je to radio, ker ne vidi niti enega samega drobca občinstva in se ne more otresti občutka, da govori sam sebi oziroma nevidnemu poslušalstvu. Prava luč je torej reflektor, ki osvetljuje nastopajočega tako, da ni kot slepa kura in še kakšna malo bolj brljiva luč, ki osvetljuje tudi občinstvo, da pride do boljše komunikacije (nastopajoči lahko takoj preveri, kdo iz občinstva ga zajebava).

Tretja pomembna sestavina stand up nastopa je MIKROFON. Zelo redka je uporaba naglavnega mikrofona (do sedaj nisem zasledila še nikogar, ki bi ga uporabljal, razen sebe in Eddia Izzarda). Večina stand up komikov uporablja stoječega, katerega po potrebi jemlje ven in ponovno vtika nazaj v luknjo. Khmmm... No, no, koncentracija in prosim brez perverznosti! Še vedno govorim le o mikrofonu, ki stoji na stojalu. Če že imamo mikrofon, je zelo priporočljivo, če tudi dela. Pogoste so namreč prigode, ko mikrofon prekinja in je z odra slišati samo: "..in..ol..e..rek..kva..n..so se vsi ra....al!"

Torej sedaj imamo oder, luč in mikrofon!!!! Juhu! Vendar to še ni stand up nastop. To je lahko tudi partizanska komemoracija. Ena najpomembnejših sestavin stand up nastopa je STAND UP KOMIK, ki mora biti - moški......... ha - ha - ha - z e l o - s m e š n o. Žal pa to pri nas kar nekaj ljudi misli. Vendar pa je to čista neumnost! Stand up komike se ne meri po: spolu, rasi, teži, statusu, spolni usmerjenosti, barvi las, poreklu, načinu oblačenja, dolžini stopal, številu žil v telesu...itd. Ti dejavniki nimajo prav nobene teže (oziroma imajo težo v toliko, da se iz sebe da odlično norčevat). A vseeno: stand up komik ne more biti prav vsak osebek na tem svetu. Za dobrega komika ali komičarko je pomembna odrska prezenca (energija in pojavnost, ki je zanimiva sama po sebi, brez da bi nastopajoči sploh kaj rekel ali naredil), duhovitost (s katero zna marsikaj ne-smešnega, krutega, dolgočasnega... povedati smešno) in pa domišljen in razdelan material. Katere teme komik izbere, je vseeno. Kar je smešno njemu, bo (po vsej verjetnosti) smešno tud drugim.

Imamo oder, imamo luč, imamo mikrofon in imamo stand up komičarko!!! In sedaj imamo vse!! O, ne dragi moji, nimam še vsega. Brez poslušalcev, gledalcev, bi vse skupaj še vedno zvenelo kot partizanska komemoracija. Zatorej je ena od nujnih sestavin dobrega stand up nastopa tudi OBČINSTVO, ki ve kaj je prišlo gledat, ki se rado smeji na glas, ki ploska, ki podpira nastopajočega, ki komentira dogajanje na odru, če se mu zdi potrebno, ki tudi glasno izraža nezadovoljstvo, če mu kaj ni všeč...

In pravi recept se glasi: če imaš odličen oder, odlično luč, odličen mikrofon, odličnega komika z odličnim materialom in še odlično občinstvo, nastop ne more biti drugega kot odličen!

Obilo sreče pri pripravi recepta!

NUJNO OPOZORILO!
Ob preizkušanju recepta, se lahko zgodi tudi kaj nepredvidenega. Naprimer: da je oder odličen, a stoji na groznem mestu, da je luč navadna osvetlitev trgovskega centra, da ima komik obupno slabo koncentracijo, da je nastop kakšno uro prepozno in je alkohola v grla občintva preteklo že za celo morje, da cela prireditev traja že dve uri in pol in si sicer trezno, a naveličano občinstvo želi le še kozarec mleka, wece in domačo posteljo... itd. A o tem kdaj drugič. Dober tek! :)