Po-premierno darilo od DramŠpilovcev
Po letih neaktivnosti na tem področju, je v začetku leta 2012 (na pobudo Urše Jaklič Žagar) pričela z delovanjem ribniška gledališka skupina. Povabili so me k sodelovanju in takoj sem rekla JA. Ne samo zato, ker sem že več kot desetletje mentorica raznim (predvsem otroškim) skupinam in me je zanimala izkušnja z odraslo skupino, niti ne zato, ker sem tudi sama ribničanka, ampak predvsem zato, ker se je ravno v ribniški gledališki skupini začela tudi moja pot na oder. Takrat je bila vodja skupine Vesna Horžen (tedaj še Poštrak), ki je bila moj mentor, nekdo, ki je verjel vame, moja največja podpora in navdih. Preko nje sem začutila ljubezen do gledališča, našla užitek v nastopanju, kreiranju vlog, predstav in odrske magije, dobila pogum, da sem šla naprej in začela verjeti vase in v svoje sposobnosti. Brez nje danes ne bi bila tukaj kjer sem. Zato sem vedela, da je najmanj kar lahko naredim v zahvalo to, da svoje znanje in izkušnje predam naprej ali bolje rečeno nazaj tja, od koder sem prišla.

Skupina, katere mentor sem postala, je potrebovala nekaj časa, da se je dokončno formirala. Vmes smo se spoznavali, navajali eden na drugega, improvizirali, izvajali take in drugačne vaje za raznorazne odrske veščine. Na koncu se je številka udeležencev ustavila na 12 (razpon starosti je od 13 do 52). Sčasoma smo začeli trenirati na podlagi raznih tekstov, enodejank iz katerih smo počasi začeli sestavljati zgodbo. Bili smo celo tako pridni, da nismo naredili samo gledališke predstave, ampak smo posneli tudi filmček, ki se pojavi kot sestavni del le-te. Za zaključek 1.sezone, smo se tik pred poletjem in našimi gledališkimi počitnicami odločili odigrati predpremiero. Brez vabil, samo na podlagi dogovora ustno-povabi-enega-ali-dva-bližnja-človeka-da-nas-prijazno-pridejo-pogledat, si je predstavo "A je k'du doma?", v četrtek 5.7.2012, v dvorani DC-16 v Dolenji vasi (Žal Ribnica dvorane ne premore. No, ne še ... ) ogledalo več kot 100 ljudi! In vsi so bili navdušeni. Tako kot mi, seveda.

V jeseni smo spočiti in zagoreli začeli z 2.sezono našega druženja. Popravili smo napake v predstavi, vse skupaj še bolj zvadili in se lotili prave premiere, gledališka skupina pa je končno tudi dobila ime DramŠpil. Sara Horžen (Vesnina nečakinja! Zanimivo naključje, kajne?) je bila tista, ki je izdelala našo celostno podobo: znak DramŠpil, plakat in vabilo na premiero. Nadvse uspešna premiera se je odvila 18.10.2012, zopet v dvorani DC-16. Tokrat nas je prišlo pogledat skoraj 300 ljudi! Pohvale in čestitke še vedno prihajajo. V veliko veselje vseh članov gledališke skupine DramŠpil, ki so (poleg že omenjenih): Teja Arko, Nejc Horžen (!), Maša Karpov, Vesna Levstik, Nina Gregorič, Peter Cvar, Maks Lesar, Andreja Škrabec, Janez Rus in Antonija Češarek (pa tudi moja malenkost, ki ne igram, sem se pa podpisala kot režiserka).

In ker je škoda, da bi se zgodba tukaj zaključila, bodo člani ribniške gledališke skupine DramŠpil s predstavo gostovali tudi po Sloveniji. Pridite nas pogledat!