Novice

Ni kaj reči. Razen morda: da sem prišla nazaj. No, sicer nisem nikamor zares šla, da bi morala zato prihajat nazaj ... Tudi v kakšno komo nisem padla, niti nisem bila klinično mrtva, niti nisem šla na drugo stran življenja, iz katere sem se spet vrnila v tostranstvo ... Ne, nič takega. Le stran ni delovala. Internetna stran. Kar bi bilo čisto v redu, če bi le to tudi jaz vedela! Tako pa tega sploh nisem opazila. Zato nisem dobivala nobene pošte (vsem, ki ste me kontaktirali za nastope, osebna srečanja, pošiljali čestitke, pozdrave, ženitne ponudbe, čeke v zahvalo... - se opravičujem, za ignoranco nisem kriva jaz, temveč moja stran. Internetna.), v koledar ni bilo vpisanih nobenih dogodkov (mea culpa) in se skratka tukaj ni dogajalo nič. Ampak od danes naprej bo vse drugače! Morda bom sedaj celo zares kam odšla. Đast kiding! Ijm bek end aj vil bi rifrešt ol d tajm!* :)

*pristna bratovškovščina.

Vabilo v KUD-a
Vsi, ki bi radi videli kako so se gledališča lotili igralci ribniške gledališke skupine DramŠpil, vabljeni na prvo ponovitev predstave "Je k'du doma?", danes 24.10.2012 ob 19.00 v KUD France Prešeren v Ljubljani!

Zgodba predstave se vrti okoli življenja v Meščanskem dolu v povezavi s tamkajšnjim uplivnim podjetjem Prokura d.o.o. Režiserka Mateja in scenaristka Mia iščeta navdih za svoj dokumentarni prvenec. Pri pregledovanju arhivov opazita, da so vsi prebivalci na nek način med seboj povezani in da stvar ni tako nedolžna, kot se zdi na začetku. Gledalci boste preko prizorov, ki vas bodo peljali iz sedanjosti v sredino 80-ih prejšnjega stoletja in nazaj, postali priča razkrivanju odkritih in prikritih odnosov med protagonisti.  

Vabljeni!

Po-premierno darilo od DramŠpilovcev
Po letih neaktivnosti na tem področju, je v začetku leta 2012 (na pobudo Urše Jaklič Žagar) pričela z delovanjem ribniška gledališka skupina. Povabili so me k sodelovanju in takoj sem rekla JA. Ne samo zato, ker sem že več kot desetletje mentorica raznim (predvsem otroškim) skupinam in me je zanimala izkušnja z odraslo skupino, niti ne zato, ker sem tudi sama ribničanka, ampak predvsem zato, ker se je ravno v ribniški gledališki skupini začela tudi moja pot na oder. Takrat je bila vodja skupine Vesna Horžen (tedaj še Poštrak), ki je bila moj mentor, nekdo, ki je verjel vame, moja največja podpora in navdih. Preko nje sem začutila ljubezen do gledališča, našla užitek v nastopanju, kreiranju vlog, predstav in odrske magije, dobila pogum, da sem šla naprej in začela verjeti vase in v svoje sposobnosti. Brez nje danes ne bi bila tukaj kjer sem. Zato sem vedela, da je najmanj kar lahko naredim v zahvalo to, da svoje znanje in izkušnje predam naprej ali bolje rečeno nazaj tja, od koder sem prišla.

Skupina, katere mentor sem postala, je potrebovala nekaj časa, da se je dokončno formirala. Vmes smo se spoznavali, navajali eden na drugega, improvizirali, izvajali take in drugačne vaje za raznorazne odrske veščine. Na koncu se je številka udeležencev ustavila na 12 (razpon starosti je od 13 do 52). Sčasoma smo začeli trenirati na podlagi raznih tekstov, enodejank iz katerih smo počasi začeli sestavljati zgodbo. Bili smo celo tako pridni, da nismo naredili samo gledališke predstave, ampak smo posneli tudi filmček, ki se pojavi kot sestavni del le-te. Za zaključek 1.sezone, smo se tik pred poletjem in našimi gledališkimi počitnicami odločili odigrati predpremiero. Brez vabil, samo na podlagi dogovora ustno-povabi-enega-ali-dva-bližnja-človeka-da-nas-prijazno-pridejo-pogledat, si je predstavo "A je k'du doma?", v četrtek 5.7.2012, v dvorani DC-16 v Dolenji vasi (Žal Ribnica dvorane ne premore. No, ne še ... ) ogledalo več kot 100 ljudi! In vsi so bili navdušeni. Tako kot mi, seveda.

V jeseni smo spočiti in zagoreli začeli z 2.sezono našega druženja. Popravili smo napake v predstavi, vse skupaj še bolj zvadili in se lotili prave premiere, gledališka skupina pa je končno tudi dobila ime DramŠpil. Sara Horžen (Vesnina nečakinja! Zanimivo naključje, kajne?) je bila tista, ki je izdelala našo celostno podobo: znak DramŠpil, plakat in vabilo na premiero. Nadvse uspešna premiera se je odvila 18.10.2012, zopet v dvorani DC-16. Tokrat nas je prišlo pogledat skoraj 300 ljudi! Pohvale in čestitke še vedno prihajajo. V veliko veselje vseh članov gledališke skupine DramŠpil, ki so (poleg že omenjenih): Teja Arko, Nejc Horžen (!), Maša Karpov, Vesna Levstik, Nina Gregorič, Peter Cvar, Maks Lesar, Andreja Škrabec, Janez Rus in Antonija Češarek (pa tudi moja malenkost, ki ne igram, sem se pa podpisala kot režiserka).

In ker je škoda, da bi se zgodba tukaj zaključila, bodo člani ribniške gledališke skupine DramŠpil s predstavo gostovali tudi po Sloveniji. Pridite nas pogledat!

Flayer za Štunf Festival 2012
Čuj ti, kultura ne spi! Začel se je Festival Štunf v Mariboru! Organizira ga Klub mariborskih študentov v sodelovanju z Zvezo ŠKIS in bo trajal vse do 28. septembra 2012. Na festival ŠTUNF ste vabljeni vsi mladi in mladi po srcu, da se prepustite ustvarjanju, spoznavanju in raziskovanju novih kultur, ljudi, plesa, umetnosti, glasbe, športa.
Različni tematsko obarvani dogodki bodo potekali na različnih atraktivnih lokacijah po mestu Maribor - danes zvečer naprimer, stand up nastop Lucije Ćirović v Klubu KMŠ - udeležba pa bo na vseh BREZPLAČNA. V sklopu festivala bodo potekale tudi delavnice, med drugimi tudi delavnica stand-upa z Lucijo Ćirovič. Tudi na delavnicah bo udeležba brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava preko elektronske pošte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Za vse detajle programa, prizorišč, dogodkov preverite njihovo internetno stran: www.stunf.org! Se vidimo v Mariboru!