Čudovite prigode barona Münchhausna

Režija:
Boštjan Štorman

Igra:
Lucija Ćirović

Kostumografija:
Zlatka Knapič

Izbor glasbe:
Goran Završnik, Boštjan Štorman

Trajanje predstave:
35 min

Predstava je namenjena otrokom od 8. leta dalje in odraslim ter je tehnično nezahtevna. Odigramo jo lahko na odru, v večjem prostoru (učilnici, igralnici, telovadnici, hodniku), ali na prostem. Poskrbimo tudi za sceno, ozvočenje in vse ostalo, potrebno za predstavo.

Zgodba:

Predstava Čudovite prigode barona Münchhausna je nastala po istoimenskem literarnem delu Gotffrieda Augusta Bürgerja. Münchhausnove lovske, vojne, in popotne prigode spadajo v slovstveno zvrst zabavnih laži. To lažno slovstvo se najraje pojavlja v obliki kratkih šal, zgodb, anekdot in pripovedujejo o nemogočih stvareh, ki vzbujajo smeh in začudenje.

Zgodbe so predvsem zabavne. Lucija vas v vlogi barona popelje skozi zasneženo Rusijo in sooči s krvoločnostjo sibirskih volkov. Nato skupaj z njo jezdite na topovski krogli, splezate na mesec in razvozljate skrivnost starega ruskega generala.

V Hannovrskih gozdovih vas seznani z izvirnim lovom na race, vam zaupa prigodo z medvedom in razkrije skrivnost sv. Hubertusa. Z gibi in doživeto pripovedjo vas popelje skozi bogato slikanico domišljije v kateri ni pomebno kaj je res in kaj je laž.

Zanimivost:

Baron Hieronymus Münchhausen je zgodovinska oseba. Rodil se je leta 1720 kot sin graščaka v Bodenwerderju ob Weseri na Hanoverskem. Po očetu je podedoval veselje do vojaškega poklica in je z 18. leti odšel v Rusijo, da bi boril proti Turkom.

Leta 1750 se je vrnil v Bodenwerder, kjer je kmalu pridobil velik sloves kot pripovedovalec pustolovskih zgodb. Z njimi se jei tako zelo proslavil, da so že za časa njegovega življenja take zgodbe imenovali “münchhauseniade” - drzno izmišljene potegavščine.

GALERIJA SLIK